Natura al Berguedà.

Rutes - Viure la Naturalesa del Berguedà - Mines de Fumanya Aflorament

Les mines de carbó de Fumanya foren explotades en un primer moment, a mitjans del segle XX, mitjançant galeries subterrànies. Cap als anys 80 es va iniciar l'explotació a cel obert que podem contemplar avui en dia, i on es troba l'important jaciment paleontològic situat sobre una paret calcària, on es poden observar les impressionants petjades de dinosaure que han fet tan popular el lloc.

Les esmentades petjades pertanyen als Titanosaures, una de les darreres famílies de sauròpodes. Es tractava d'animals gegantins i hàbits herbívors, lligats d'alguna manera als medis aquàtics.

A la propera localitat de Vallcebre s'hi pot visitar l'exposició MA (Milions d'Anys), inclosa dins de la Ruta Minera, on s'expliquen els treballs paleontològics realitzats i les troballes efectuades.

Com arribar-hi: S'hi pot accedir bé des de Fígols bé des de Vallcebre, malgrat aquí només comentem l'accés per la vessant sud (Fígols) per trobar-se practicable gairebé sempre, a diferència de l'accés nord que a l'hivern pot quedar colgat de neu amb més facilitat. Prenem la carretera BV-4025 direcció Fígols, passem el poble i prosseguim fins al quilòmetre 10,5, on trobarem el trencall a la dreta cap a les mines de Pla de la Barraca, on es troba el jaciment, que dista uns 2 quilòmetres de l'esmentat trencall.