Natura al Berguedà.

Espais Naturals - Altres Espais Naturals - Serra de Catllaràs.

Es tracta d'un massís singular situat a cavall del mantell del Pedraforca i el mantell de Vallfogona, a l'Alt Berguedà i al sud de la Serra del Cadí-Moixeró.

Caracteritza els espais dels relleus calcaris mesozoics i eocens dels Prepirineus oriental. L'important gradient altitudinal porta a una gran diversitat d'ambients en un únic espai.

L'espai comprèn un territori de 5.605,0 Ha, a cavall entre les comarques del Berguedà i el Ripollès, tot i que en la major part es situa en el Berguedà on ocupa una superfície de 5.387,5 Ha repartides en els termes municipals de Castell de l'Areny, Guardiola de Berguedà, la Nou de Berguedà, La Pobla de Lillet i Vilada.

L'espai en bona part destaca per la seva estructura geomorfològica i per la presència d'alguns elements d'interès biològic. Hi trobem representades formacions d'alzinar en petits fragments que ocupen els solells, importants rouredes i pinedes calcícoles, que es distribueixen ocupant els solells i els fons de vall. A les obagues hi predominen les fagedes amb boix (Buxo-fagetum), que són rares en el context del Berguedà.

Dins dels elements florístics caldria destacar la presència en els ambients culminals de la flor de neu (Leontopodium alpinum), essent una espècie molt rara al país i que està protegida per la legislació catalana. Les comunitats rupícoles pròpies de la muntanya mitjana calcària hi són molt ben representades, essent destacables per presentar algunes espècies relictuals.

La fauna que trobem en aquest espai constitueix una comunitat de transició entre els sistemes pirinencs i els més mediterranis situats més al sud. Destacar la presència de cérvol (Cervus elaphus) com una de les espècies de gran interès de l'espai, conjuntament amb el gall fer i la marta.